Koiran mittaaminen

Huomio! Mitat otetaan mieluiten aina suoraan koirasta kangasmittanauhalla. Vanhoista varusteista ei saa luotettavia mittoja otettua;  mittaustavat, varusteiden leveydet, paksuudet (toppaus ja muut materiaalit) sekä muut varusteissa käytettävät osat ovat keskenään kovinkin erilaisia ja vaikuttavat tuotteen ulkomittoihin huomattavan paljon.    Jos mitta kuitenkin otetaan vanhasta pannasta, tulee tällöin mitata mahdollisimman tarkka ympärysmitta pannan sisäpinnalta.

Puolikurrapanta
Tarvitaan kaksi mittaa joista toinen sellainen joka EI tule pään yli missään olosuhteessa, toinen sellainen joka tulee helposti pään yli.
Pienikalloisilta otetaan lyhyt mitta heti korvien takaa (ei tule pään yli) ja pitkä mitta kaulan alaosasta sellaisesta kohdasta johon panta asettuu mukavasti. (Tarkista että mahtuu pään yli sujuvasti). Suurikalloisilta mitataan aina päänympärys kurran pituutta määrittämään.

Kaulapannan mitat

Pistolukkopanta
Mittaa ympärys koiran kaulan ala-/keskiosasta, mitä leveämpi panta, sitä enemmän pitää jättää väljyyttä. En suosittele pistolukkopantaa pienikalloisille suuren karkaamisvaaran vuoksi.

Huomioliivi ja liivivaljaat
Liivimitat otetaan kevyesti koirasta. Ei saa kiristää, eikä saa olla niin löysä että valahtaa jalkoihin.
Suureksi avuksi liivitilauksissa on myös tieto koiran rodusta / mallista tai edes selänpituus. Lyhytjalkaisille koirille riittää lyhyempi kylkikolmio kuin vastaavankokoiselle honkkelille.

Säkä-eturinta ja rinnanympärys leveimmästä kohtaa

Tossut
Aseta koiran tassu A4 -paperiarkin päälle ja piirrä sen ympäri viiva aina rannepatin yläpuolelle (1-2cm) asti. Mittaa piirtämäsi kuvion leveys ja pituus ja tarranauhan korkeutta varten vielä rannepatin alaosa. Takajalkoihin käy yleensä samat tossut kuin eteenkin.

Siirry sivun alkuun